1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$68,826.9

McDonald‘s продава ресторантите си в Русия

Свят
 

Компанията ще загуби по 50 млн. долара на месец

McDonald's заяви, че е започнал процес по продажба на всички свои ресторанти в Русия и ще напусне страната след повече от 30 години на пазара, казва „Ройтерс“.

Най-голямата верига за бързо хранене в света реши да затвори своите 847 ресторанта в Русия, губейки по 50 млн. долара на месец.

Решението да продаде своите активи в Русия, включително емблематичното местоположение на площад „Пушкин“ в центъра на Москва, бележи голямото оттегляне на бранда от страната.  

Някога символ на процъфтяващия американски капитализъм, навлизащ в Съветския съюз, ресторантът на McDonald’s беше първият, който беше отворен в страната. Повече от 5000 души присъстваха на откриването през 1990г.

McDonald's заяви, че иска да продаде всички свои ресторанти в Русия на местен купувач, но ще запази търговската си марка на пазара.

 „Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредсказуема оперативна среда накараха McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е възможно“, казаха от McDonald's.

Множество други западни компании се съгласиха да продадат руските си активи или да ги предадат на местни мениджъри, докато се борят да спазват санкциите във връзка с конфликта в Украйна и да се справят със заплахите от Кремъл, че чуждестранните активи могат да бъдат конфискувани.

Компанията заяви, че нейните 62 хил. служители в Русия ще продължат да получават заплати до приключването на сделките и че ще имат бъдещи работни места при всеки потенциален купувач.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии