1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Холдинг от Саудитска Арабия инвестира в „Газпром“, „Роснефт“ и „Лукойл“

Свят
 

Много западни държави наложиха санкции на руските енергийни фирми и техните ръководители след нахлуването на Русия в Украйна

Саудитският холдинг Kingdom е инвестирал в руските енергийни гиганти „Газпром“, „Роснефт“ и „Лукойл“ между 22 февруари и 22 март, се казва в съобщението в Twitter, цитирано от Reuters.

Много западни държави наложиха санкции на руските енергийни фирми и техните ръководители след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Инвестициите на Kingdom Holding попадат в тригодишната инвестиционна програма на компанията от 12,8 млрд. риала (3,4 млрд. долара), добави компанията.

Kingdom Holding заяви, че е инвестирал 1,37 милиарда риала в Газпром и 196 милиона риала в Роснефт на 22 февруари и 410 милиона риала в Лукойл от 22 февруари до 22 март.

Kingdom Holding е собственост предимно на саудитския принц Ал-Уалид Бин Талал, но суверенният фонд на Саудитска Арабия, Public Investment Fund (PIF), взе 16,87% дял в компанията през май.

Саудитска Арабия и Русия оглавяват групата ОПЕК+, съюз, създаден през 2017 г. между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзнически производители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии