1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Истанбул гъмжи от туристи това лято

Свят
 

Турция ще влезе в топ 5 най-популярни дестинации за тримесичието

Улиците на турския мегаполис гъмжат от чуждестранни туристи, които се стичат предимно за пазаруване и здравен туризъм като икономиката се връща на ниво от преди 2020-2021 г. въпреки последиците от войната в Украйна, казва турското издание Daily Sabah.

Доминирани от Близкия изток и Персийския залив, пристигащите чужденци в Истанбул до април са нараснали със 135% на годишна база до близо 4 млн., в сравнение с около 4,4 млн. преди избухването на пандемията от коронавирус.

Пристигащите от Европа и Америка се увеличават, но индустрията все още има какво да покрие, когато става дума за диверсификация на пазара, каза председателят на Турския съюз на хотелиерите Мюбера Ересин.

Общият брой на чужденците, посетили Турция през първите четири месеца, е скочил със 172,5% спрямо предходната година до близо 7,47 млн., според официални данни, в сравнение с 2,74 млн. през 2021 г.

„През първите четири месеца на годината степента на заетост в Истанбул беше 63,7%, което е с 83% повече в сравнение със същия период на 2021 г., цените на стаите бяха 97,30 евро (104,70 долара), което е с 30% повече, а приходите през миналата годна, когато цената на стая беше 61,80 евро“, обясни тя.

Ересин казва, че пандемията в повечето случаи е забравена и индустрията върви към пълното си възстановяване.

„2022 г. ще бъде много по-добра година от 2021 г. и ще сме „излекували“ сериозно раните от пандемията. 2023 г. ще бъде още по-добра“, каза тя пред Anadolu Agency (AA).

Броят на чуждестранните посетители скочи с 94,1% до 24,71 милиона, а приходите се удвоиха до почти 25 млрд. долара през 2021 г., когато мерките около COVID-19 бяха облекчени в сравнение с тези през 2020 г.

Турците се надяват, че туризмът тази година може да надмине цифрите от 2019 г., когато около 52 милиона посетители донесоха приходи от 34,5 милиарда долара.

Ересин казва, че цифрата може да достигне съответно 42 млн. и 35 млрд. долара тази година.

„Виждаме нарастващо търсене на Турция като дестинация. Затова нашите положителни очаквания продължават“, отбеляза тя.

Известен като дестинация, където Европа среща Азия, която отдавна пленява посетителите със своята култура, изкуство и история, Истанбул отбелязва значително увеличение на броя на чужденците, пристигащи за пазаруване и здравен туризъм.

Според доклад на Световния съвет за пътувания и туризъм се очаква Турция да бъде четвъртата най-популярна европейска дестинация това лято.

Руснаците и украинците бяха първите и третите най-чести посетители в страната миналата година, но след началото на войната те намаляха драстично.

„Туристи от Близкия изток и от Персийския залив в момента доминират сред чужденците на почивка в Истанбул. Сегашната жизненост на пазара в Близкия изток продължава“, каза Ересин.

Но тя подчерта, че има положителни сигнали и от други пазари.

„Мобилността започна на американския и европейския пазар. Очакваме пристигащите туристи от Латинска Америка да се увеличат значително, както през последните години. Иранският пазар върви много добре“, добави тя.

Тя подчерта 370% увеличение на пристигащите от страни от Южна Америка от януари до април. Пристигащите от Европа, Япония и САЩ също са скочили с 382%, 236% и 224%, добави Ересин.

Ересин е оптимист и подчерта възможността Турция да покрие загубите от Русия и Украйна чрез други пазари.

Ересин казва, че хотелите в Истанбул могат да достигнат нива на заетост между 85% и 90% през юли, август и септември, водени от летните ваканции, особено в Близкия изток.

„Изглежда, че ще наваксаме нивото на заетост от 2019 г. на база месец по месец“, отбеляза тя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии