1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Еврозоната влиза в рецесия

Свят

Пети пореден месец се понижава бизнес активността в общността

За пети пореден месец се понижава бизнес активността в еврозоната, което предполага, че икономиката на валутната зона се насочва към лека рецесия, тъй като потребителите намаляват разходите си на фона на растящата инфлация. Това показва най-новото проучване на "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global).

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) за страните от еврозоната се е повишил до 47,8 пункта през ноември. Всички стойности на показателя под 50 пункта показва свиване на бизнес активността, а над това равнище - нейното разширяване.

Този "пети пореден месечен спад, отчетен от индекса на мениджърите по доставки, увеличава вероятността еврозоната да се плъзне към рецесия", коментира данните Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в (S&P Global Market Intelligence), цитиран от БТА. "Въпреки това, в момента спадът остава скромен, като намаляването на общия темп на свиване през ноември означава, че засега регионът изглежда ще изпита спад на брутния си вътрешен продукт от едва 0,2 на сто", добави той.

Икономистите са оценили вероятността страните, приели единната валута, да изпаднат в рецесия в рамките на една година, на 78 процента, според анкета на Ройтерс, проведена през ноември. Според тях икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто през настоящото тримесечие, което е последно за годината.

С оглед на отслабващото търсене и оскъдни перспективи за предстоящо подобрение, фирмите са намалили наемането на нови служители. Индексът, отчитащ наемането на служители, е спаднал до 51,8 пункта през ноември от 52,5 пункта през предходния месец. Същевременно безработицата в еврозоната намаля до 6,5 на сто през октомври, показаха през миналата седмица официални данни.

Индексът на входящите цени, и индексът на цените на производител са се понижили през ноември, което предполага, че инфлационният натиск може вече да е достигнал своята връхна точка.

Индексът на цените на производител, отчитащ цените на едро, е спаднал до 3-месечно дъно, при ниво от 62,3 пункта. 

Инфлацията в блока е била по-ниска от прогнозите, като през ноември е спаднала до 10 на сто, показаха неотдавна официални предварителни данни. Това обаче е доста над заложеното целево ниво от ЕЦБ от 2 на сто.

В ход е повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, която се опита да укроти покачването на цените,. Очаква се регулаторът да добави още 50 базисни пункта по-късно през декември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии