1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Да спиш в две държави едновременно?

Свят

Дали е възможно? Отговорът е - да, в този хотел

„Вие сте в стая девет, това е една от нашите двунационални стаи“, казва управителят на хотела с усмивка, подавайки метален ключ.
 
Този хотел не е обикновен. Построен в рустик стил, който е толкова разпространен в тази част на Европа, малкият семеен хотел Hotel Arbez Franco-Suisse, наричан още L'Arbézie, има особеността да се намира точно на върха на международна граница, пише CNN.
 
Снимка: Instagram
Тази необичайна настройка е нежелана последица от Договора от Дапес от 1862 г., с който Франция и Швейцария се договориха за малка териториална размяна, за да позволят пълен френски контрол върху близкия стратегически път.
 
В договора е предвидено всички сгради по границата да останат на място, обстоятелство, което местен предприемач използва, за да отвори магазин и бар, за да се възползва от трансграничната търговия. Хотелът идва в последствие.

Снимка: Instagram
Резултатът е, че приблизително половината хотел е във Франция, а другата половина в Швейцария, като международната граница разполовява ресторанта и няколко от стаите. Двунационалните стаи са невидимо международно разделение, минаващо през банята и леглото. Това означава, че гостите спят с главата си в Швейцария и краката във Франция.
 
Репродукция на известната картина на Пол Сезан "Картоиграчите" стои над ресторанта, висяща точно на мястото, където минава границата.


 
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии