1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

10-те най-добри държави за пенсиониране

Свят

Учените прогнозират, че повече от половината бебета, родени в богатите страни днес, ще доживеят до 100 години

Днешните пенсионни и пенсионни планове не са предназначени за настоящата реалност на хората, живеещи по-дълго и по-здравословно. Традиционният триетапен живот на училище, работа и пенсиониране вече не функционира в епоха на безпрецедентно дълголетие и промени в работата и здравните резултати, казват екепртите от Световния икономически форум. 

Снимка: iStock

Много хора ще искат да работят след задължителната възраст за пенсиониране, защото ще живеят още 20-30 години, докато други ще трябва да работят по-дълго, за да останат финансово устойчиви в по-късен етап.
Тъй като обществата продължават да застаряват, а много жени живеят по-дълго от мъжете, ще трябва да се създадат нови начини за справяне с недостига на пенсионни спестявания в държавните резерви, за да се отговори на половите и расови различия и променящите се нужди на по-възрастните работници.

Снимка: iStock

Цифрите зад променящата се демография понякога са трудни за разбиране. Продължителността на човешкия живот се е увеличила след индустриалните времена, удвоявайки се между 1900 и 2000 г. Учените прогнозират, че повече от половината бебета, родени в богатите страни днес, ще доживеят до 100 години.

Намаляването на раждаемостта по света обаче означава, че в момента има повече хора на възраст над 60 години, отколкото деца под 5 години. Всъщност според СЗО през следващите 30 години делът на световното население над 60 години години почти ще се удвои от 12% на 22%.

Станфордският център за дълголетие наскоро предложи, че 30-те години по-дълъг живот, трябва да се разглеждат като „дивидент, който може да бъде стратегически разпределен във всички етапи от живота“.

Ние трябва да проявим подобно въображение в създаването на нови и подобрени политики, които ще се справят с променящите се финансови нужди на всички граждани в течение на 100-годишен живот.

Снимка: 2022 Natixis Global Retirement Index
10-те най-добри държави за пенсиониране според Natixis global retirement index 2022 са: 

  1. Норвегия
  2. Швейцария
  3. Исландия
  4. Ирландия
  5. Австралия
  6. Нова Зеландия
  7. Люксембург
  8. Холандия
  9. Дания
  10. Чешка Република

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии