1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газът (ВИДЕО)

БГ Бизнес

Борисов нарече "национални предатели" тези, които работят против транзита на синьо гориво през България

България и Русия ще си сътрудничат в редица сфери, сред които – и енергетиката, като това не поставя под въпрос принадлежността на нашата страна към ЕС и НАТО, но все още има много аспекти на двустранните отношения, които трябва значително да се подобрят. Това стана ясно от изказванията на премиерите на двете държави Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в Министерския съвет.

Очаквано, основна тема бяха именно големите проекти - "Турски поток" и "Белене". Медведев даже определи енергетиката като "флагмана на двустранните ни отношения".

Още в началото на изказването си руският министър-председател подчерта, че възлага големи надежди на възстановената междуправителствена комисия, която трябва да се превърне във формат за обсъждане на множество въпроси. „Далеч не са всички страните в ЕС, в които такива комисии работят. Срещи между руското правителство и ЕК не се провеждат – когато няма контакти, има съмнения и усещания, че единият не казва всичко на другия”, коментира Медведев.

Снимка: Ладислав Цветков

В тази връзка и той даде ясно да се разбере, че голямо развитие по темата „Турски поток” през България” от тази визита няма да произтече: „За по-нататъшни конкретни стъпки ще можем да говори след като ни бъдат дадени съответните гаранции – не от страна на България, а от страна на ЕК, че в бъдеще този проект няма да бъде провален”.

Бойко Борисов посочи, че от спирането на „Южен поток” „Газпром” са понесли големи щети, които след това не са били отнесени към България именно заради очакванията за продължаващо партньорство.

Той повтори тезата си от протоколните кадри в началото на срещата си с Медведев – че България иска да запази натоварването на газопреносната си инфраструктура след очакваното спиране на транзита към Турция след старта на „Турски поток”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Искаме да останем с толкова, с колкото сме сега. Ако има национални предатели, те са тези, които искат инвестициите ни в тази сфера да останат в земята и да ги пратим на скрап след време”, категоричен беше Борисов.

Той подчерта, че очакването му е след завършването на газовия хъб страната ни да има достъп до все повече източници на синьото гориво.

И двамата премиери бяха категорични, че проектът „Белене” има бъдеще и е възможно да се реализира с руска помощ. „Хипотезата „Руска АЕЦ” не съществува, имаме два български реактора”, категоричен беше Борисов. По думите му от „Росатом” са поели ангажимент даже и да не бъдат избрани за строител, да съдействат с ноу-хау по проекта.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отново заяви, че има „сили”, които използват визитата на Медведев, за да поставят въпроса за геополитическата ориентация на страната ни – въпрос, който, по думите му, по никакъв начин не е на дневен ред.

Борисов отбеляза, че „Черно море е прекрасно море, но е тясно за военни действия” и призова Русия и НАТО да седнат на масата за преговори. Той заяви, че „поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети в изтребителната авиация, докато дойдат новите”.

Медведев отигра думите на Борисов, като лаконично завърши проявата по следния начин: „Изтребители винаги ще дойдат, важно е да дойде газът и да работят електроцентралите”.

  • Медведев се срещна с българския патриарх Неофит (СНИМКИ)
  • Медведев призова за облекчаване на визовия режим
  • Дмитрий Медведев удари звънеца в парламента
  • Цвета Караянчева се среща с Дмитрий Медведев
  • Енергийните проекти – във фокуса на разговорите между Медведев и Борисов (ОБЗОР)
  • Радев за енергийното партньорство с Русия: Особено важна за нас е изгодната цена
  • Борисов пред Медведев: На България ѝ се полага да участва в газовия пренос
  • Медведев доведе шефовете на „Газпром” и „Росатом” в София
  • Започна визитата на Дмитрий Медведев у нас (ВИДЕО)
  • Целият ресурс на СДВР ангажиран със сигурността при визитата на Медведев

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии