1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Нов доклад: Свободните жилища са само 2% от общия обем

Недвижими имоти
 

Най-търсени през полугодието са апартаменти с три спални

Предлагането на жилищни площи от висок и средно висок сегмент в София показва, че предлагането на този тип имоти през първата половина на 2022 г. регистрира ръст от 4%, казва доклад на Colliers. 

Преобладаващата част от новите жилищни единици се появяват на пазара на имоти през първите три месеца на годината.

През вторите се наблюдава забавяне, както в предлагането, така и в търсенето – в резултат на геополитическите и икономическите предизвикателства. При проектите в строеж също се регистрира задържане на предлагането и продажбите.

Сред основните причини са постоянно променящите се цени на строителните материали и нарушенията във веригите на доставки. Независимо от това, за първи път от края на 2020 г. е налице ръст на проектите в строеж, които достигат 3 800 жилищни единици.

Предлагане

Свободните жилища поддържат стабилни ниски стойности от 2% от общия обем.

Търсене

Най-търсени през полугодието са апартаменти с три спални. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилища за собствено ползване. Само 25% от всички транзакции са с цел инвестиция. Наблюдава се ръст на търсенето на имоти в сегмента от чуждестранни граждани, пребиваващи в страната.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г. За най-търсените имоти - апартаменти с три спални, те са между 240 000 - 300 000 евро. Средните наеми регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене.

 

Наеми

Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на пазара на наеми през второто тримесечие на 2022 г. При апартаменти с три спални те са в границите 1 400 – 1 700 евро на месец. Разликата между офертната и покупната цена е минимална или липсва. Все по-често допълнителна отстъпка не се предоставя. Очаква се средните наеми в сегмента да се запазят без промени, а ръстът на продажните цени да се забави.

Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на жилища, построени с цел отдаване под наем (built-to-rent). Този клас активи навлизат и в България, като първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие.

Икономическа актвиност

Към края на годината се очаква намаляване на икономическата активност като ефект от покачването на лихвените проценти от Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това ще афектира основно по-големите проекти във фаза на планиране и строителство. Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е процес, който ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години се регистрира недостиг на жилища в София.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии