1 USD
1.83612 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,664.1

България е в Топ 30 на света по ръст на цените на имотите

Недвижими имоти

Typция е нa пъpвo мяcтo в индекса на Knight Frank c pъcт от 110% в цeнитe нa жилищaтa

България е на 27-о място сред 56 страни в индекса на консултантската компания Knight Frank. Класацията проследява с колко поскъпват жилищата за една година в съответните държави. Данните са за първото тримесечие на 2022 г., но за България Knight Frank използва статистиката на Евростат за четвъртото тримесечие на миналата година, когато цените на жилищата у нас са нараснали с 9,4% на годишна база.

Страната ни се нарежда непосредствено след Великобритания и Южна Корея по годишен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие, но изпреварва Хърватия и Гърция.

С 10.2% средно са нараснали цените на жилищата в 56-те страни, включени в доклада на Knight Frank, в периода до края на март 2022 г. Въпреки предизвикателствата на пазара, все още само два от тях – Мароко и Малайзия, отбелязват спад в цените на имотите за 12-месечния период. Освен това 45 на сто от пазарите продължават да бележат двуцифрен ръст на цените на годишна база. Защо тогава икономисти прогнозират забавяне на ръста в цените на жилищата?

Пандемията, която породи проблеми с веригите за доставка, също и кризата в Украйна, ускоряват глобалната инфлация. Високата инфлация означава, че основните лихви ще нараснат, а това ще повиши разходите по обслужването на дълговете в момент, когато цените на енергията и на храните нарастват и по този начин ограничават възможностите на домакинствата да сменят или да обновят дома си.

САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада повишиха лихвите през първото тримесечие и дори Европейска централна банка се очаква да предприеме подобни действия през юли с цел излизане от отрицателните лихви през септември или дори по-скоро.

Силната инфлация означава и че пропастта между номиналния и реалния ръст на цените на жилищата се разширява. В номинално изражение цените на жилищата в страните, които следи Knight Frank, нарастват с 10,2%, а в реално изражение (след отчитане на инфлацията) ръстът достига 3,3%. Реалният ръст на цените на жилищата се забавя за второ поредно тримесечие.

Страната, която оглавява индекса с номинален ръст на цените от 110%, е Турция, но след изваждане на инфлацията реалната цифра спада до 30%. Следват Чехия с ръст от 25,5% и Словакия с 22,1%. Сред първите 10 страни с най-бързо поскъпване на жилищата попадат още Естония, Нидерландия, Унгария, Исландия, САЩ, Канада и Латвия. На последно място в класацията се нарежда Мароко със спад на цените от 7.5% на годишна база, следван от Малайзия с 0.1 на сто. Сред най-слабите жилищни пазари в света се нареждат още Китай, Индонезия, Малта, Финландия, Кипър, Индия и Италия.

Анализ на световните региони (като изключим ръста в Турция) показва, че Северна Америка се представя най-добре със среден ръст на цените на жилищата от 18,6%, следвана от Европа с 11,6% и Азиатско-Тихоокеанския регион с 6,4%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии