1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Иновация в създаването на книги изведе четенето на ново ниво

Мнение

Свързахме традиционната книга с дигиталната среда и дадохме нов тип преживяване на читателите, казва основателят на SELFMADE Петър Лозанов

Петър Лозанов има над 15-годишен опит в сферата на маркетинга и технологиите като създател на редица бизнеси. Първите му компании са комуникационната агенция Symbol Media Group и ивент компанията FlyEvents. През годините работи за различни клиенти като VMware, Visteon, Paysafe, GlobalFoundries, HP и много други.

Участва в създаването на травъл startup-a 15toGO и първото стартъп студио в страната BattlePass Studio.

В момента е маркетинг директор в лидера за изработка на онлайн магазини CloudCart.

Говорите за четене 2.0, защо?

П.Л.: През април 2022 година излезе първата книга от поредицата SELFMADE и с нея стартирахме печатна медия от нов тип. Това са биографии на наши съвременници, а  оформлението им съчетава характеристиките на книгите и на списанията, наричаме този формат bookazine (от сливането на двете английски думи за книга и списание). Така успяваме по-пълно и по-атрактивно да представим нашите герои, да сме по-привлекателни за читателите. Но нашият бизнес модел също дава нови възможности, защото печатното издание е свързано с дигиталната среда. Така обогатяваме преживяването на читателя и даваме нови инструменти за позициониране на брандовете.

Книгите ви са интерактивни?

 

П.Л.: Да, те се четат с телефон в ръка и са съобразени с навиците на съвременния потребител на съдържание – чрез сканиране на QR кодове прехвърляме читателя от страниците на книгата към нашето мобилно приложение, където допълваме прочетеното с богат снимков и видео материал, аудио формати, даваме му отстъпки при покупки и възможност за различни интеракции с брандове.

От друга страна даваме възможност и на звездата, на която е посветено изданието, да монетизира по различен начин аудиторията си и да достигне до нея чрез специално създаден и съобразен със спецификите ѝ продукт, който за нея има огромна стойност.

На кого посветихте първото си издание?

П.Л.: Нашите първи герои бяха Иван Христов и Андрей Арнаудов, беше вълнуващо да разберем толкова много за тях. А чрез QR кодовете показахме на читателите доста непознати или вече забравени моменти от техния личен живот и кариeри. Третата ни книга пък е за Любо Киров и е голямо удоволствие да слушаш песните му, докато четеш за тях, или да виждаш снимки от периодите, за които се говори на страниците ни, и които няма как да влязат в книжното тяло.

Как печелите доверието на героите на тези книги?

П.Л.: Стартирахме проекта Selfmade като част от издателството Catch a Story, в което имаме опит в създаването на биографични книги на наши съвременници. Но във формата на традиционната биографична книга видяхме много ограничения, заради които не успявахме да спечелим артистите, с които искахме да работим. Традиционният формат "биографична книга" е натоварен с доста условности, дори предразсъдъци, изисква да се затворим в клишето за автобиография, което насочва към определена възраст и "заслуги" един човек да има подобна книга. Нашите книги, въпреки че имат стойността на автобиография, излизат под определен бранд и в поредица, и така предразполагат аудиторията към по-съвременно отношение, към по-модерно възприемане. Съответно те не изискват чак такова ангажиране от страна на звездата към всичките условности, които понятието "автобиографична книга" носи.

Но ние предоставяме и иновативен бизнес модел, който е интересен за тях и много по-разнообразен от всичко, което са виждали на пазара. Това ни позволи да работим с хора, които преди бяха недостижими за нас, и много им благодарим, че ни се довериха. Най-важната стъпка за развитието ни беше именно тази – да получим одобрението на звездите, защото те са реалният клиент на бизнеса ни. Ако те са щастливи с това, което им предлагаме като стойност, възможности и бизнес модел, всички останали стъпки са лесни. Защото ние привличаме читателите през аудиторията на звездите, с които работим, и това е уникалното в нашия модел. Така за нас е по-лесно да привличаме рекламодатели, както и да продаваме след това.

Какви са спецификите на вашия бизнес модел?

П.Л.: Той е различен от традиционния в книгоразпространението. Имаме работеща платформа, създадохме и мобилно приложение. Те позволяват да се отключва допълнително съдържание, което да се възприема в процеса на четене на книгата, но и нещо много важно – да продаваме онлайн в началото на кампаниите. Това ни позволява да максимизираме печалбата си и да влезем на пазара през инструмент, който все още малко издателства използват успешно. Чрез тях можем да провеждаме и активности след самата продажба, които в следващите етапи на развитието на компанията ще бъдат интересни за потребителите.

Кои са основните фигури във вашето издателство?

П.Л.: Catch a Story е семеен бизнес, аз и майка ми Маргарита Лозанова имаме опит в издаването на книги, на периодичен печат, както и в рекламата, преди 15 години създадох маркетинговата агенция Symbol Media Group и натрупах доста познания в тази сфера. Впоследствие решихме да разраснем компанията и привлякохме като арт директор Иван Гурков, експерт с 19 години опит в създаването на визуални и комуникационни продукти, както и Ленард Аданов, маркетинг специалист и  предприемач, който менажира Catch a Story. За технологичните разработки си партнираме успешно с водещи компании и тепърва ще подобряваме и приложението, и онлайн платформата ни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии