1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Кой всъщност е парюмерийният феномен Франсис Кюркджиян?

Корпоративни истории

Неговият легендарен Baccarat Rouge 540 му донася милиони печалба

Той е създал емблематични парфюми като Le Male за Jean Paul Gaultier през 1995 г., който се превърна в един от най-продаваните парфюми в света, както и на аромати като Elie Saab Le Parfum за Elie Saab, My Burberry за Burberry,  L'extase за Нина Ричи и много други.

Името му е Франсис Кюркджиян, френски парфюмерист и бизнесмен от арменски произход. 

Талантът му обаче става явен за целия свят, когато той създава собствена парфюмна къща Maison Francis Kurkdjian, заедно с ливанско-френския бизнесмен и бивш партньор на Ernst & Young Марк Чая. Компанията се превърна в нишова марка в парфюмерийната индустрия. 

През 2014 г. Кюркджиян създава легендарния парфюм Baccarat Rouge 540, който става любим на милиони жени по света. Ароматът стана популярен и в България пред последните години, въпреки внушителната си цена от 600 лева за 70 мл. 

Нетната стойност или нетните доходи на Франсис Кюркджиян се оценяват на 7 милиона долара. 

Снимка: Getty Image

Марк Чая и Франсис Кюркджиян

Франсис Кюркджиан осъзна, че не може да се справи с другите парфюмеристи и да ги надмине, ако трябва да се справя ежедневно с бизнес и финансови проблеми. Следователно той решава да намери бизнес партньор, който може да посвети изцяло енергията и времето си на чисто бизнес аспектите на неговата парфюмна къща. Той избра Марк Чая. А Марк Чая е истински бизнес титан.

Произходът на Марк Чая е много подобен на ранните години на Франсис – младият Марк Чая е зает с изкуство, литература, архитектура и рисуване, но следва съвета на родителите си и получава солидно образование по икономика и управление на бизнеса. След като завършва някои от най-престижните университети, Марк Чая започва работа в световната консултантска фирма Ernst & Young (EY). EY е една от големите четири счетоводни и одиторски компании заедно с Deloitte, KPMG и PWC. EY е мултинационална мрежа за професионални услуги със седалище в Лондон, Обединеното кралство и е изключително селективна по отношение на своите служители.

Награди

Наградите, присъдени на Франсис Кюркджиян, са толкова многобройни и престижни, че би отнело твърде много време да се представят подробно. И все пак една награда се отличава по своята същност. През 2008 г. Франсис Кюркджиан е обявен за Кавалер на изкуствата и литературата. Този Орден на изкуствата и литературата е наистина впечатляващ, защото първоначално е създаден като Орден на Свети Михаил през втората половина на 15 век.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии