1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

С невиждана скорост: Нов милиардер на всеки 30 часа

Финанси
 

Според други данни на организацията 263 милиона души могат да бъдат тласнати в крайни нива на бедност през 2022 г.

Нов милиардер се e появявал на всеки 30 часа след началото на пандемията COVID-19, a близо милион могат да изпаднат в крайна бедност с приблизително същата скорост през 2022 г. Това показват статистическите данни, публикувани наскоро от организацията, решаваща проблемите на бедността и свързаната с нея несправедливост Oxfam, съобщава CNBC.

До март 2022 г. в света има с 573 милиардери повече, отколкото през 2020 г., когато е започнала пандемията, каза глобалната благотворителна организация в кратка информация, публикувана в първия ден от срещата на върха на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Това се равнява на един нов милиардер на всеки 30 часа според Oxfam.

Според други данни на организацията 263 милиона души могат да бъдат тласнати в крайни нива на бедност през 2022 г. поради пандемията, нарастващото глобално неравенство и растящите цени на храните, които бяха изострени от войната в Украйна. Това е еквивалент на близо милион души на всеки 33 часа, казва Oxfam.

Организацията посочи, че към март милиардерите питежават общо 12,7 трил. долара. През 2021 г. богатството на милиардерите представляваше еквивалент на близо 14% от световния брутен вътрешен продукт на САЩ.

Непредвидени последици от пандемията

Според Oxfam, богатството на милиардерите в бизнеса с храни и енергия е нараснало с 453 млрд. долара през последните две години, което се равнява на 1 млрд. долара на всеки два дни.

Например хранителният гигант Cargill е една от четирите компании, които контролират повече от 70% от световния селскостопански пазар.

Корпорацията, собственост на семейство Каргил, генерира нетен доход от близо 5 млрд. долара миналата година - най-голямата печалба в историята си. Сега само в семейството на каргил има 12 милиардери, спрямо осем преди пандемията.

Междувременно Oxfam заяви, че пандемията е създала 40 нови милиардери във фармацевтичния сектор. Милиардерите са тези, които са спечелили ваксини, лечения, тестове и лични предпазни средства.

За да предотврати дори по-голямо неравенство в богатството и да подкрепи хората с нарастващи разходи за храна и енергия, Oxfam препоръча на правителствата да наложат еднократни данъци на солидарност върху пандемичните неочаквани печалби на милиардерите.

Прекратяване на „кризисна печалба“?

Благотворителната организация предложи правителствата да сложат край на „кризисната печалба“, като въведат временен данък върху печалбата. Той трябва да се равнява на 90% от върху непредвидените приходи, генерирани от големите корпорации във всички сектори.

Oxfam също така предложи постоянен данък, за да овладее изключителното богатство, монополната власт и по-високите въглеродни емисии, произвеждани от свръхбогатите.

В него се казва, че годишен данък върху богатството, започващ от 2% за милионери и 5% за милиардери, може да генерира 2,52 трлн. долара годишно. Това би било достатъчно, за да извади 2,3 милиарда души от бедността, да направи достатъчно ваксини за световното население, както и да осигури универсални здравни грижи и социална защита за тези, които живеят в страни с ниски и по-ниски от средните доходи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии