1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Етериум направи последния си тест преди едно от най-важните събития в крипто

Финанси
 

Преходът на Етериум беше многократно отлаган през последните няколко години

Етериум, втората по големина криптовалута по пазарна стойност, току-що проведе последна генерална репетиция преди дългоочакваното преминаване от енергоемкия метод, известен като proof-of-work, към т.нар. proof-of-stake метод, което беше обявено за едно от най-важните събития в историята на крипто.

От създаването си преди почти десетилетие, Еthereum се копае чрез така наречения модел proof-of-work. Той включва сложни математически уравнения, които огромен брой машини се надпреварват да решат алгоритъм, и изисква изобилие от енергия. Добивът на биткойни следва подобен процес.

Етериум работи за преминаване към нов модел за защита на мрежата, наречен proof-of-stake. Вместо да разчита на енергоемко копаене, новият метод изисква потребителите да използват съществуващия си кеш от етер като средство за проверка на транзакции и токените. Той използва много по-малко енергия и се очаква да доведе до по-бързи транзакции.

Последният тест се проведе в сряда около 21:45 часа, американско време.

Ансгар Дитрихс, изследовател от Ethereum Foundation, каза, че най-подходящият показател за успех, когато става дума за сух цикъл като този, е времето до финализиране. Той го нарече „още един успешен тест“.

Научен сътрудник от Galaxy Digital посочи, че степента на участие след тестовото сливане е спаднала и изглежда, че може да е имало проблем, но като цяло методът е проработил.

„Успешно сливане = финализиране на веригата“, написа Кристин Ким в туит, добавяйки, че е вероятно да видим подобни проблеми с надстройката в основната мрежа, „но въпросът е, че миграцията проработи.“

Времето за надстройката ще бъде обсъдено на среща на разработчиците на ядрото на Етериум в четвъртък. Предишни данни сочеха, че сливането трябва да влезе в сила в средата на септември.

Преходът на Етериум беше многократно отлаган през последните няколко години. Основните разработчици казват, че миграцията напредва бавно, за да се даде достатъчно време за проучване и развитие.

Цената на ether, токенът, роден в блокчейна на Етериум, беше във възход през последния месец, като се повиши с близо 80%, като включително отбеляза печалба от 10% през последните 24 часа до около 1875 долара.

Една от тестовите мрежи на ethereum или testnets, наречена Goerli (наречена на жп гара в Берлин), симулира процес, идентичен на това, което основната мрежа или mainnet ще изпълни през септември.

Упражнението в сряда вечер показа, че процесът на валидиране на доказателство за залог значително намалява енергията, необходима за проверка на блок от транзакции, и също така доказа, че процесът на сливане работи.

Тим Бейко, координатор за разработчиците на протоколи на ethereum, каза пред CNBC, че те обикновено знаят „в рамките на минути“ дали тестът е бил успешен. Но те все още ще търсят много потенциални проблеми с конфигурацията в следващите часове и дни, за да могат бързо да ги коригират.

„Искаме да видим мрежата финализирана и да има висок процент на участие сред валидаторите и също така да сме сигурни, че няма да срещнем неочаквани грешки или проблеми“, каза Бейко.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии