1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Купища стари матраци с обема на Народния театър се генерират годишно в България

ESG

Ето какво решение за рециклиране и преработка е открила българска компания

„Едва ли прегръщате някого толкова силно, колкото отделяте внимание на матрака си“, казва Гена Събева, създател и бенефициент на иновативен за България проект за подготовка за рециклиране и повторно използване на матраци.

Преди около 20-години в кабинета на Гена пристига клиент, който търси матраци втора употреба за новооткрита наркокомуна. На бизнес дамата, която в този момент се занимава усилено с развитие на борса за матраци, ѝ хрумва идеята, че може да информира мрежата си от контакти, да изпратят старите върнати матраци от клиентите си на комуната. Проектът е успешен и съвсем скоро към нея за същото се обръща и строителна фирма, която търси евтино решение за матраци, предназначени за строителите, които живеят във фургони до завършване на сградите.

Гена Събева разбира, че проблемът с огромното количество изхвърлени матраци е извън контрол, но повторно ползване може да бъде решение на казуса. В средите дамата става известна като „майката на матраците“.

Снимка: iStock
Но колко голям всъщност е проблемът?

Знаете ли, че около 8750 тона матраци (350 000 матрака) запълват клетките на депата за смесени битови отпадъци в България годишно, като разлагането им може да отнеме до 600 години? Ако трябва да бъде измерено с нещо, количеството стига обема на Народния театър. И всичко това за продукти, напълно годни за рециклиране и част от тях със сигурност годни за повторна употреба. Съставните части, на останалите, които не могат да бъдат дизенфекцирани и повторно използвани, могат да бъдат градивни за производството на вторичен продукт.

От полиуретанът, който се извлича от вътрешността на матраците, може да се създаде изолационен материал, който да се използва в строителството.

Снимка: iStock

Дървеният материал от вградените подматрачани рамки е предвиден за смилана в производството на пелети за горене или създаване на плоскости. От своя страна, металните рамки ще бъдат предоставени на компании, които се занимават с преработката на метали.

Днес, след години борба, вече има одобрен проект за изграждане на депо за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци, който има за цел  едрогабаритните битови отпадъци, в частност матраците, да бъдат намалени до минимум чрез повторното им използване след обработка и чрез рециклиране на съставните материали, които го позволяват.

Снимка: iStock

Към настоящия момент в България, дейности по подготовка за повторна употреба или рециклиране на използвани матраци не съществуват. Едновременно с това, на територията на държавата, годишно се произвеждат около 350 000 броя матраци, като допълнително към тях съществува и внос на средно 150 000 броя годишно. Това означава, че поне 126 хиляди броя матрака годишно биват генерирани като отпадък в Югозападна България, а събиране с цел рециклиране на използвани матраци е възможно за около 30 хиляди броя.

Целта на демонстрационния проект е именно създаване на център за подготовка за повторна употреба или рециклиране на матраци и генериране на вторичен продукт. Площадката се намира в с. Петърч, община Костинброд, а обхватът на проекта е Югозападна България - регион, наситен с туристически центрове и обекти за настаняване, генериращи сериозно количество матраци като отпадък.

Освен че дейността, извършваща се на площадката, ще допринесе за опазването на околната среда, тя косвено ще подпомогне общините, като ще намали нуждата от изграждане на все повече сметища, формирани от огромни отпадъци. 

За една година в него ще бъде инвестирана сумата от 441 204 лв., която трябва да обхване процесите на площадката за 12 месеца. А финалната дата е през 2028 г. До тогава проектът трябва да успее да генерира печалба за самоиздържане. 

По думи на Десислава Пенчева, която представи проекта, той е основан на проучване за добрите практики в Европа.

„Има една компания в Утрехт, която рециклира от 250 до 300 хил. матрака годишно. Тази компания работи и с IKEA, като съвместно с мебелния гигант е успяла да договори матраците на компанията да бъдат комплектовани по начин, подходящ за рециклиране“, каза Пенчева.

Бенефициентите на проекта планират да взимат изхвърлените матраци от предварително създадени пунктове, както и от магазини, като са коментирали с голяма част от мрежата, да предлагат събирането на стари матраци при купуването на нови.

„Предвижда се генераторите на отпадъци да докарват на площадката в Петърч и сами матраците за отпадък“, допълни Мариела Начева, ръководител на проекта.

Тази нужда е наложена и от резултати от проведено проучване от компанията измежду 550 респондента на възраст от 35-50 години, 70% от тях са казали, че не биха с купили стар дезинфекциран матрак. В същото време респондентите заявяват, че в дома на всеки от тях присъстват от 2 до 3 матрака. Това означава, че тези матраци ще бъдат изхвърлени и заменени с нови при желание за покупка, което ще генерира огромни количества едрогабаритен продукт.

Говорител на компанията за производство на матраци TED изрази подкрепа към проекета, но и притеснение, че на следващ етап трябва да бъде законов съобразено от всички продавачи на матраци, които събират стари от домовете на хората, че трябва да се сдобият с разрешително за превоз на отпадъци.

За businessnovinite.bg Гена Събева каза, че цената на един матрак, който е използван повторно след дезинфекция, включваща изпиране с препарати, изпиране с пара и етикиране с информация със стъпките на почистване, ще бъде 10 пъти по-ниска от пазарната цена. А основните клиенти ще бъдат от неправителствени организации, центрове за настаняване и места, занимаваща се с благотворителна дейност. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Любопитната инсталация посреща посетители на пл. „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки ще може да разгледа „Музея на електронния отпадък“ и да предаде за рециклиране старите си електронни устройства

Галерии