1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Как супер бяла боя може да помогне в борбата с глобалното затопляне?

ESG

Може ли "охлаждаща" боя да намали употребата на климатици?

От векове човечеството боядисва в бяло стени и покриви, за да отклоняват топлината. Може ли наистина бялата боя да спомогне в борбата с климатичните промени?

  • Нов вид бяла боя отразява до 98,1% от слънчевата светлина
  • 92 кв. м.боядисани с нея, могат да имат по-голяма охладителна мощност от тази на повечето климатици в домовете

Снимка: iStock
Кой има нужда от климатик, когато има… супер бяла боя?

Учени от университета Purdue в щата Индиана, САЩ казват, че са създали боя, която е толкова ултрабяла, че може да помогне в борбата с климатичните промени, като намали нуждата от климатици.

“Ако трябва да изпозлвате тази боя за около 92 кв.м., изчисленията ни показват, че бихте могли да получите охлаждаща мощност от 10 киловата“, казва Зяулин Руан,  професор по машинно инженерство в  университета Purdue. “Това е по-голяма мощност от централните климатици, използвани в повечето домакинства”, допълва проф. Руан.

Според университета в Индиана, разработената от тях, бяла боя отблъсква инфрачервената топлина от повърхността и отразява до 98, 1% от слънчевата светлина. Това превъзхожда 80-90% от сравнимите продукти и надминава предходната ултрабяла боя на изследователите, която отразява 95,5% от слънчевата светлина.

Снимка: iStock
По-бяло от бяло

Какво прави тази боя толкова отразяваща светлината? Дължи се основно на химическо съединение наречено бариев сулфат, което също се използва и за да направи бяла фотографската хартия. Различните по размер частици е боята й помагат да отразява в по-голяма степен светлината.

В демонстрация на открито, екипът учени показва, че боята е в състояние да поддържа повърхностите с 10,5 градуса по-ниска температура спрямо околната среда през нощта. При силна слънчева светлина през обедните часове, супербялата боя успява да охлади повърхностите с 4,4 градуса, пише в блога на Световния икономически форум.

Снимка: Ройтерс

Боядисването на стени и покриви в бяло, за да се отклони топлината, се прави от векове. От 70-те години на миналия век се правят опити да се разработи охлаждаща боя като алтернатива на традиционните климатици. Сега тази нова боя е факт след шест години изследвания. А в края на миналата година, екипът, който стои зад технологията, обяви, че са успели да я направят по-тънка и лека, така че да е подходяща за боядисване на самолети и автомобили.

Снимка: iStock
В търсене на хлад

В резултат на глобалното затопляне, все повече и повече хора разчитат на климатици за охлаждане, за да си осигурят комфорт. Международната агенция по енергетика, прогнозира, че консумацията на енергия от климатици ще утрои размера си до 2050г. Това се равнява на включването на 10 нови климатика всяка секунда през следващите 30 години. Мощността,  необходима за работата на климатиците и електрическите вентилатори, ще представлява 20% от глобалното потребление на ел. енергия.

Снимка: iStock
Улици в бяло

В Лос Анджелис, Калифорния, някои улици и тротоари са боядисани в бяло. И това помага за понижаване на температурата в града. Улиците в бяло са с около 5,5 - 8,3 градуса по-хладни от останалите в града, отчитат местните власти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии