1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Заведенията пред фалит - сметките за ток скочиха 4 пъти, а помощта не идва

БГ Бизнес

В сметките си за декември заведенията не виждат никъде обещаната подкрепа

"Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение". 

Това посочват в обща позиция от Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България.

"Обектите, които са плащали по 7000-8000 лв., сега получават сметки от 33 000-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит", пише още в писмото.

"Слушаме за някакви 1,5 млрд. лв., които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим на страна факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма. Доколкото разбираме все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна", пишат още от БАЗ и СЗБ.

От там посочват, че безсмислени локдауни и зелен сертификат само за определени сектори са печелене на време на гърба на бизнеса.

БАЗ и СЗБ настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в "тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии