1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Пускат монета от 5 паунда с лика на принц Уилям

Пускат монета от 5 паунда с лика на принц Уилям
 

За първи път вторият наследник за унаследяване на британския трон се появява сам на официална монета

Гравюра на херцога на Кеймбридж и престолонаследник на Англия принц Уилям ще се появи върху нова монета от 5 британски лири, съобщава Guardian.

Монетата ще бъде отсечена от Кралския монетен двор за отбелязване на неговия 40-ти рожден ден.

Събитието е изключително важно и историческо, защото за пръв път престолонаследник, който не е пръв в линията за наследяване на трона, ще бъде изобразен на монета сам. Дизайнът беше разкрит преди важното събитие по официалното представяне на 21 юни. Той е създаден от дизайнера и гравьор Томас Т. Дохърти и включва числото 40, отбелязващо юбилея, който ще отпразнува Уилям и буквата W (първата буква от името му).

Надписът на ръба гласи: „Негово кралско височесто Херцогът на Кеймбридж“.

От другата страна на монетата ще бъде изсечено изображение на кралицата, проектирано от Джоди Кларк.

Заедно с новата монета от 5 паунда, ще бъдат пуснати в ограничен тираж в комплект от две монети - празнична златна монета от 0.25 унции и суверенна монета от 1982 г. – годината, в която е роден херцогът. Колекцията ще включва и монета с ограничено издание, изработена от 5 унции фино злато, за да отбележи специалния повод, изработена с лазерна технология, създаваща „висок релеф“, придавайки на портрета на Уилям подобрен 3D вид.

Клеър Макленан, директор на юбилейните монети в Кралския монетен двор, казва, че „елегантният“ дизайн „отдава почит на зрелостта и грацията на принца, който е станал важен член на кралското семейство, предан съпруг и любящ баща на три деца, пред погледите на света”.

„Дизайнът постига баланс между свежата енергия на Негово кралско височество като млад баща и церемониалния характер на неговата кралска позиция. Ъгълът от три четвърти на портрета създава по-динамична визия, а не традиционен страничен профил... Използвах определени техники за извайване от глина на дигитална платформа, за да постигна стила, необходим за дизайна“, допълва дизайнерът на монетата.

Миналият път, когато Уилям бе изобразен на монета, бе по повод сватбата му с Кейт Мидълтън през 2011г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии