1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Кой изобрети ескалатора?

Блясък

Ескалаторът е движещо се стълбище, което превозва хора нагоре или надолу с помощта на конвейерна лента

Ескалаторът е движещо се стълбище, което превозва хора нагоре или надолу с помощта на конвейерна лента и релси, като всяка стъпка поддържа разположението на „пътниците“ хоризонтално.

Малко хора, обаче, знаят, че ескалаторът започва като форма на забавление, а не като практически начин за транспорт или по-лесно изкачване на стълбище.

Първият патент, свързан с подобна на ескалатор технология, е изобретен през 1859 г. в Масачузетс с парно задвижван агрегат.

На 15 март 1892 г. Джеси Рино патентова своите подвижни стълби или "наклонен асансьор", както ги нарича той. През 1895 г. Рено подобрява изобретението си и създава нов патентован дизайн на изобретението, което представлява движещо се стълбище, което издига пътниците на конвейерна лента под ъгъл от 25 градуса.

Снимка: iStock
Модерни ескалатори

Ескалаторът, какъвто го познаваме, е изобретен през 1897 г. от Чарлз Сибергер. Той за пръв път използва името „ескалатор“ (escalator), което идва от латинската дума за стъпала (Scala) и асансьор (elevator).

Сибергер (Seeberger) си партнира с Otis Elevator Co. за производството на първия търговски ескалатор през 1899 г. във фабриката Otis в Йонкърс, Ню Йорк. Година по-късно дървеният ескалатор Seeberger-Otis печели първа награда на изложението в Париж през 1900 г.

Снимка: БГНЕС

Междувременно успехът певръща за кратко Рено в най-добрият дизайнер на ескалатори. Той създава Reno Electric Stairways and Conveyors Co. през 1902 г.

Сибергер продава патентните си права за ескалатора през 1910 г. на Otis Elevator.

„През 20-те години на миналия век инженерите на Otis, водени от Дейвид Линдквист, комбинираха и подобриха дизайна на ескалаторите на Джеси Рено и Чарлз Сибергер и създадоха изчистените, равни стъпала на съвременния ескалатор, използван днес“, казват от компанията за подобренията.

Снимка: iStock

Въпреки че Otis продължава да доминира в бизнеса с ескалатори, компанията губи търговската марка на продукта през 1950 г., когато Патентното ведомство на САЩ постановява, че ескалаторът се е превърнал в общ термин за движещи се стълби. Думата губи своя статут на собственост.

Глобално

Днес по целия свят ескалаторите се използват за намаляване на пешеходния трафик, на места, където асансьорите биха били непрактични. Те се използват в универсални магазини, търговски центрове, летища, конгресни центрове, хотели, стадиони, гари, метро станции и обществени сгради.

Ескалаторите са в състояние да придвижват голям брой хора и могат да бъдат поставени в същото физическо пространство като стълбищата, насочвайки хората към главните изходи, специални експонати или просто ще ви изведат от подлеза. Супер предимството им е, че обикновено не е нужно да чакате за ескалатор, за разлика от асансьор.

Снимка: iStock
Безопасност на ескалатора

Безопасността е основен проблем при проектирането на ескалатор. Опитът показва, че в машината могат да се заплитат дрехи, а децата, носещи определени видове обувки, рискуват да наранят краката си, ако не внимават къде точно застават.

Пожарната защита на ескалаторите може да бъде осигурена чрез добавяне на системи за автоматично откриване и потушаване на пожар вътре в прахоулавящата и инженерната яма. Това е поставено в допълнение към всяка система за разпръскване на вода, инсталирана над машините.

Митове за ескалатора

Мит: Стъпалата могат да се разгънат и да се изравнят, като загубят формата на стълба и хората ще се плъзнат надолу.

Истината: Всяко стъпало е триъгълна конструкция, състояща се от протектор и щранг, поддържани върху пистата. Те не могат да се разгънат.

......

Мит: Ескалаторите се движат твърде бързо.

Истината: Ескалаторите се движат с половината от нормалната скорост на ходене, която е от 27 до 36 метра в минута.

.......

Мит: Ескалаторите могат да ви „завлачат“.

Истината: Никоя част от ескалатор не може да направи това, но хората трябва да внимават, когато носят с широки дрехи, развързани връзки на обувки, високи токчета, дълга коса, бижута и други предмети.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии