1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кога сме приели за нормално да работим по 8 часа на ден?

Блясък

За да си спечели привилегията да работи 8 часа на ден, 5 дни в седмицата човечеството преминава през редица кръвопролития

Осемчасовият работен ден или 40-часовата работна седмица не са се превърнали случайно в съвременен трудов стандарт. За да си спечели привилегията да работи 8 часа на ден, 5 дни в седмицата човечеството преминава през редица кръвопролития, извоювайки правото да има трудови права.

Първите официални данни, проследили работните часове, са от САЩ през 1890 г., когато управлението на страната отчита, че служителите на пълно работно време в производството са работили по 100 часа през всяка седмица.

Снимка: Getty/Istock Photos

Тази нечувана в съвременните ни очи експлоатация на труд продължава десетки, дори стотици години преди появата на компании като Ford Motors на Хенри Форд, които реформират условията на труд в САЩ и защитават работниците от графици, които застрашават тяхното здраве и безопасност.

Снимка: Getty/Istock Photos

И останалото е просто история…

Данните от последните години преди появата на COVID-19 показва, че типичният работник в Западния свят, не се придържа към осемчасов работен ден. Според Бюрото по трудова статистика на САЩ, например средният американец работи 44 часа на седмица или 8,8 часа на ден. Национално проучване на Gallup от 2014 г. показва, че средният брой работни часове надвишава приетите 40 и стига до 47 часа на седмица. Това означава, че служителите са по 9,4 часа на ден, като мнозина казват, че работят 50 часа седмично.

Снимка: Getty/Istock Photos
Хората, които промениха света

В началото на XXI век Робърт Оуен въвежда дестчасов работен ден в своето „социалистическо” предприятие в Ню Ланарк. До 1817 г. той формулира идеята за осемчасовия работен ден и измисля лозунга: „Осем часа труд, осем часа отдих, осем часа почивка“.

Жените и децата в Англия получават десетчасов работен ден през 1847 г. Френските работници печелят 12-часовия работен ден след Февруарската революция от 1848 г.

През 1926 г. Ford Motors е първата компания, която официално приема петдневна, 40-часова работна седмица за своите работници, с което Хенри Форд остава в историята като един от най-предприемчивите работодатели. Той позволява на служителите си да почиват през уикенда, за да могат да имат повече свободно време да харчат пари, които да влизат в икономиката на страната.

Испания

През 1593 г. кралят на Испания Филип II установява осемчасов работен ден с кралски едикт, известен като Ordenanzas de Felipe II, или „Наредба на Филип II“. Той решава всички работници да работят осем часа на ден, четири сутринта и четири следобед в укрепления и фабрики, които на теория и за времето си са така построени, че да могат да ги предпазят от слънцето и студа.

Иран

През 1918 г. новоорганизираният синдикат на печатарския съюз в Иран организира 14-дневна стачка и успява да постигне колективен договор с работодателите за въвеждане на осемчасов работен ден, заплащане за извънреден труд и медицински грижи. Успехът на печатарския съюз насърчава други занаяти да се организират. През 1919 г. пекарите и чиновниците в текстилните магазини също създават свои синдикати.

Япония

Първата компания, която въвежда осемчасов работен ден в Япония, са корабостроителниците на Kawasaki в Кобе (сега Kawasaki Shipbuilding Corporation). Осемчасовият работен ден е едно от исканията, представени от работниците по време на преговорите за заплащане през септември 1919 г.

След десет дни стачки президентът на компанията Коджиро Мацуката се съгласява с осемчасов работен ден и увеличение на заплатите. Ефектите от действието се усещат в цялата страна и вдъхновяват по-нататъшни синдикални действия в корабостроителниците на Kawasaki и Mitsubishi през 1921 г.

Осемчасовият работен ден става закон в Япония чак след приемането на Закона за трудовите стандарти през април 1947 г.

Снимка: iStock
Индонезия

В Индонезия първата политика по отношение на работното време е регламентирана едва през 2003 г. В закона се посочва, че работникът трябва да работи по 7 часа на ден в продължение на 6 дни в седмицата или 8 часа на ден в продължение на 5 дни в седмицата, с изключение на периодите на почивка.

Китай

В Китай първата компания, която въведе осемчасов работен ден, е фабриката за памук Baocheng в пристанищния град Тиендзин. Неговият мениджър У Джинги обявява на 16 февруари 1930 г., че фабриката му влиза незабавно в новия 8-часов работен график.

Белгия

Осемчасовият работен ден е въведен в Белгия е въведен на 9 септември 1924 г.

Снимка: bTV
Дания

Осемчасовият работен ден е въведен със закон в Дания на 17 май 1919 г. след едногодишна кампания на синдикатите на работниците.

Финландия

Осемчасовият работен ден е въведен за първи път във Финландия през 1923 г. През следващите няколко десетилетия 8-часовата система се разпространява постепенно във всички технически клонове. Работникът получава 150% заплащане от първите два, изработени допълнителни часа и 200% бонус, ако работният ден надвишава 10 часа.

Снимка: iStock
Франция

Осемчасовият работен ден е въведен във Франция от Жорж Клемансо, като начин да се избегне безработицата и да се намали комунистическата подкрепа през 1919 г.

Германия

Първата германска компания, която въвежда осемчасовия ден, е Degussa през 1884 г. Осемчасовият работен ден е подписан със закон по време на Германската революция от 1918 г. от новото социалдемократическо правителство. 12-часовият работен ден е въведен отново от дясното правителство по време на окупацията на Рур и последвалата хиперинфлационна криза през 1923 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Унгария

В Унгария осемчасовият работен ден е въведен на 14 април 1919 г. с декрет на Революционния управителен съвет.

Италия

Осемчасовият работен ден е въведен със закон в Италия на 17 април 1925 г.

Полша

В Полша осемчасовият работен ден е въведен на 23 ноември 1918 г. с указ на кабинета на министър-председателя Йенджей Морачевски.

Снимка: БГНЕС
Португалия

В Португалия през 1919 г. настъпва огромна вълна от стачки, подкрепени от Националния работнически съюз, най-голямата профсъюзна организация по това време. Работниците постигнаха важни цели, включително историческата победа на осемчасов работен ден.

Той е наречен "график 3-8". Според него първата смяна работи от 6 до 14 часа, 2-ра смяна 14-22 ч. и 3-та смяна от 22:00 до 06:00ч.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии