1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Семейство се натрови от консерва, как можем да избегнем подобен риск?

БГ Бизнес

Ботулинов токсин е причината за инцидента, той е много опасен, обяви Сергей Иванов

Има информация от миналата седмица за натровено цяло семейство в Елин Пелин. Натравянето е станало следствие на консумиране на консервирана храна, обяви пред businessnovinte.bg д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. 

"Хората са били натровени с ботулинов токсин и състоянието им е тежко. Този токсин се отделя от една бактерия от семейство клостридиум. Тя се развива в консерви и буркани. Много често тези бомбажи на консервите са причинени именно от нея", каза още Иванов. 

По думите му, когато се правят домашни консерви, те трябва да се варят поне 10 минути. Най-често развитието на тази бактерия е при недосваряване. Затова по-дългото варене е основно правило при консервирането. 

Какво е ботулинов токсин? Това е една от най-мощните отрови, които са ни известни. Той всъщност участва и в ботокса, който се използва в козметиката, но там е в много разредено състояние. Когато обаче се случи поглъщане на въпросния токсин в храна, обикновено натравянето е доста тежко, обяснява биологът.

Снимка: istockphoto

Според него е трудно да се разбере дали една купешка консерва съръджа този токсин. Тук вече опира до съвестта на производителите да правят консервите както трябва. Важна роля играят и редовните проверки от страна на БАБХ. 

Какво казват от агенцията по храните?

След получена информация в Областна дирекция по безопасност на храните - София област от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за три хоспитализирани лица от Област София със съмнение за отравяне с ботулинов токсин бяха предприети незабавни действия от БАБХ, се казва в съобщение на агенцията.

От извършеното проучване по случая беше установено, че  тримата пострадали са присъствали на семейно тържество от общо девет души. На тържеството са консумирали домашно приготвени храни, консервирани храни и продукти закупени от търговски обект.  

ОДБХ - София област извърши посещение в домакинството на засегнатите лица. Бяха взети 23 проби от всички налични в домакинството храни. Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория. 

Установен е положителен резултат за ботулинов токсин в една проба от приготвено при домашни условия кьопоолу с майонеза. В кьопоолуто са вложени домашно консервирани патладжани и закупена майонеза. В изпитваната отворена кутия с майонеза, от която е приготвено кьопоолуто не е установено наличие на ботулинов токсин.  

БАБХ напомня на потребителите, че при приготвяне на храни в домашни условия, особено при консервиране, следва стриктно да се спазва добра хигиена на почистване и измиване на зеленчуците и плодовете, както и на съответния инвентар и посуда. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии