1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Рибарски от ПП: Искаме да си изпълняваме договора с "Газпром" и да вървят доставките

БГ Бизнес
 

В същото време обаче е важно правейки това да не подлежим на санкции", подчерта неколкократно депутатът от партията мандатоносител

Основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени. Това заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски, предаде БНР.

Рибарски визира договорът с газпром, който от края на април е в неизяснена територия, тъй като доставките на синьо гориво са преустановени, защото българската страна отказа да плаща по новата схема с превалутиране в рубли, наложена с указ на президента на Русия Владимир Путин.

Темата бе повдигната отново, защото редица европейски държави се съгласиха да се разплащат с "Газпром" по новите правила, включително и Гърция.

Запитан как плаща Гърция, той посочи, че Гърция плаща в евро, "което впоследствие не превалутира гръцката страна", а се "заверява сметка в рубли и плащането е извършено".

"Към момента се вижда категорично, че спазваме правилата – кое подлежи на санкции как плащания трябва да бъдат извършвани. Но виждаме, че в сегашната ситуация се извършват плащания", изтъкна Рибарски.

"Наблюдаваме една селективна пропускливост на механизмите", допълни той.

Според Рибарски питаме Европейската комисия за доставка на руски газ срещу рубли, за да се съобразим евентуално със санкциите, които биха били наложени при разкриване на сметка в рубли.

"Трябва да бъде изяснено откриването на сметка счита ли се на подлежащо на санкции", уточни той. По думите на Рибарски целта е "да си изпълним договора", без да има санкции, защото "ние сме изрядната страна към момента".

"Механизъм, който не нарушава санкциите, ще бъде извършен съобразно изискванията, за да бъде завършено плащането", поясни депутатът от Продължаваме промяната. 

По думите му България към момента е изрядна по всички линии – както спрямо "Газпромекспорт", така и спрямо санкциите, които ЕК налага.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии