1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Пулев: Министерството на иновациите ще предоставя 5 млн. лв на ден до края на годината

БГ Бизнес
 

Той обяви, че неговият екип няма да пропусне нито един срок с разпределението на евросредствата

Няма да има нито един изпуснат срок, свързан с разпределението и усвояването на евросредствата, каза служебният министър на иновациите Александър Пулев в предаването „Лице в лице“.

"Общият ресурс, който ще бъде предоставен до края на годината от Министерството на иновациите е 735 млн. лв, което е по 5 млн. лв на ден до края на годината" каза министърът. 

По негови думи планът за устойчивост работи по четири направления, като по две от тях може да бъде кандидатствано. 

Първата процедура е свързана с технологична модернизация.

„Тук могат да кандидатстват микро предприятия, малки и средни предприятия. Говорим за бюджет от 260 млн. лева. Това е грантова безвъзмездна помощ. Не говорим за различен бит, инструменти, дългови гаранции и т.н.“, каза Пулев.

Втората процедура е свързана с подобряване на различните логистични процеси и въвеждане на технологични процеси. Няйният фокус е върху киберсигурността.

По думи на министъра се очаква се до края на годината да бъдат отворени още две процедури. Фокусът на една от тях ще бъде поставен върху изграждане на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) решения и фотоволтаици и свързана инфраструктура на стойност 200 млн. лв.

„Говорим за батерии за локално съхранение на енергия, за потреблението на малки и средни предприятия“, каза Пулев.  

Той разясни, че четвъртата процедура има заложен бюджет от 120 млн. лв. ще бъде фокусирана върху развойна дейност и интелектуална собственост и допълни, че вече ще може да се кандидатства за субсидия по Плана за възстановяване и устойчивост изцяло електронно.

В момента имаме отворена процедура. По нея срокът е 21 септември. Говорим за 260 млн.“, допълни той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии