1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Производителите на праскови пред протест заради вноса от Гърция

БГ Бизнес

75% от прасковите за преработка и около 40% от десертните праскови в България се произвеждат в Сливенско.

Производители на праскови от сливенския регион готвят протести заради ниските изкупни цени и вноса на продукция от Гърция, на което залагат преработващите компании, предава БТА.

75% от прасковите за преработка и около 40% от десертните праскови в България се произвеждат именно в Сливенско.

Родните производители вече са започнали да изкореняват градините си, заяви председателят на браншовата организация „Българска праскова“ Коста Петров. По думите му южната ни съседка е доста по-активна на пазара ни тази година, след като е загубила пазари като Русия, Украйна и Беларус, които представляват близо 39% от целия износ на плодове на южните ни съседи. Това обаче води до срив пазара на едро в България и годината е в пълен колапс, категорични са от бранша. 

„В началото на кампанията цените на прасковите бяха 65 ст., сега обаче паднаха до 56 стотинки, а фабриките искат още да се свалят", казва Коста Петров, който отбеляза и забавените плащания от страна на преработвателите като друг сериозен проблем.

В Сливенско вече са изкоренени 250 дка, а производители планират да изкоренят още 1200 дка прасковени градини. Според браншовия председател у нас липсва държавна политика за осигуряване на продоволствената сигурност с родно производство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии