1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Можем ли да разпознаем бира, пълна с микроорганизми?

БГ Бизнес
 

Български учени разработиха метод за следене на организмите в пивото

Много хора пият бира, но едва ли се замислят, че тя може да има наличие на микроорганизми. "Наличието на малко количество микроорганизми не е проблем. Когато са в повече обаче, могат да създадат стомашен дискомфорт и да доведат до разстройство, каза пред businessnovinite.bg д-р Сергей Иванов, от Центъра по биология на храните. 

По думите му, когато тези организми са прекалено много, бирата се разваля, хората мога да познаят това по вкуса. От друга страна обаче, някои бири имат по-специфичен вкус и разпознаването става трудно. 

Досега не е имало контрол върху микроорганизмите в бирата. Сега обаче Центърът по биология на храните (ЦБХ) със съдействието на Съюза на пивоварите (СПБ), изработиха иновативен метод за изследване и контрол на микроорганизмите в бирата.

Снимка: Съюз на пивоварите

Молекулярно-биологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в Европа и се основава на добилата популярност полимеразна верижна реакция в реално време - qPCR. Разработената оригинална процедура за количествено измерване на бактериалната ДНК в бирата е по-точна, по-бърза и по-прецизна от класическите методи за тестване на микроорганизмите в пивото.

"Новият метод е резултат от поредица изследвания, продължили две години в сътрудничество между Центъра по биология на храните и Съюза на пивоварите. Съвместната ни работа помага за модернизирането на аналитичния капацитет на пивоварната индустрия с разработването на молекулярно-биологични методики за диагностика на микроорганизмите в бирата", припомня Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Предходните ДНК изследвания на метагенома на българската бира на ЦБХ идентифицираха 140 вида микроорганизми в пивото, включително млечнокисели бактерии. Обичайно те са чувствителни към антибактериалните свойства и въздействие на хмела, както и нормално не се размножават при ниски температури.

Д-р Сергей Иванов, ръководител на ЦХБ и водещ екипа, разработил новия метод, коментира, че става все по-модерно, особено при занаятчийските бири, да се появяват пива с по-силно изразен кисел ароматно-вкусов профил. За целта се използват млечнокисели бактерии, които формират такъв вкус. Напоследък все повече с контролирано добавяне в пивото на млечнокисела закваска се разработват пробиотични бири, които са полезни за микрофлората на стомаха.

Но дори и това да е целта, микробиологичният контрол в пивопроизводството следва да е още по-стриктен. По принцип млечнокиселите бактерии са нежелани и затова за съдържанието им в бирата се следи постоянно, което изисква трудоемка лабораторна работа. 

"Съобразена и стандартизирана с наложените в индустрията традиционни практики, разработената от нас процедура е по-точна, тъй като отчита и микроорганизми, които не се откриват, чрез класическите методи. Новата процедура за контрол осигурява детекция им дори при много ниски концентрации и проследяване на тяхното изменение по време на пивоварния процес. Молекулярно-биологичният метод позволява откриване дори на няколко бактерии на ранни етапи на тяхното развитие, за да може с корективни мерки концентрацията им да се поддържа на приемливо ниски нива", допълва д-р Иванов.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии