1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Летище София: Всички полети от „Хийтроу“ са кацнали днес

БГ Бизнес

Причнината много полети от Лондон да бъдат отменени е, че целият авиационен сектор се бори да се възстанови след пандемията

Всички полети от лондонското летище „Хийтроу“ са кацнали в София днес. Това казаха за businessnovinite.bg от летище София.

„Според графика днес е трябвало да имаме два полета от „Хийтроу“ като единият, който се изпълнява от компанията British Airways е кацнал в 13:25 ч. и после е излетял обратно. Другият полет е на Bulgaria Air, но той беше отменен още преди месец“, каза говорител на летището.

По техни думи все още няма информация какво ще се случи с полетите през следващите дни и пътниците ще трябва да се информират всеки ден за отменените. 

Причнината много полети от Лондон да бъдат отменени е, че целият авиационен сектор се бори да се възстанови след пандемията, по време на която съкрати хиляди работни места, докато пътуванията бяха в застой.

Сега, след като пътникопотокът се възобнови, авиокомпаниите се стремят да извършват почти толкова полети, колкото преди въвеждането на ограниченията, но много от тях все още страдат от липсващ пресонал и се затрудняват да наемат нови работници след големите съкращения по време на вълната от COVID-19. 

Според компанията за авиационни анализи Cirium броят на анулираните полети в последния момент от Великобритания е нараснал със 188% през юни 2022 г. в сравнение с юни 2019 г. преди пандемията.

На няколко пъти лондонското летище „Хийтроу“ се извини за неприемливото обслужване през последните седмици, включващо дълги опашки, закъснения и проблеми с багажа.

Летището, което обслужи близо шест милиона пътници през юни, каза, че бързото възстановяване на капацитета е "много предизвикателно".

 

Миналия месец британското правителство и Службата за гражданска авиация поискаха от сектора да преразгледа летните разписания, за да насърчи авиокомпаниите да отменят полети без да бъдат санкционирани.

 

British Airways, най-голямата авиокомпания на "Хийтроу", и други превозвачи отмениха стотици полети, за да се опитат да намалят смущенията за пътниците.

 

Летището, което беше критикувано от шефа на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Уили Уолш, че не се е подготвило по-добре за повишеното търсенето, каза, че цялата авиационна верига за доставки е изправена пред предизвикателства, съобщи Ройтерс. 

 

От летището заявиха, че са започнали да набират служители през ноември и ще се върнат към нивата отпреди пандемията на служителите по сигурността до края на юли.

 

Проблемите на "Хийтроу", най-натовареното летище във Великобритания, се усложняват от закъсненията на полетите на други летища и задръстванията на въздушното пространство в цяла Европа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии