1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Кой купува "Верея"?

БГ Бизнес

Два от най-масовите млечени производители у нас се сливат

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сливането между две от най-масовите млекопреработващи предприятия у нас. Сливенската "Тирбул" получи одобрение да купи пловдивската "Обединена млечна компания" (ОМК). Това означава, че пpoизвoдитeлят нa Оlуmрuѕ щe пpидoбиe 100% oт aĸциитe нa пpoизвoдитeля нa "Bepeя".

Снимка: Ладислав Цветков

Концентрацията е разрешена, макар и регулаторът да намира, че в някои сегменти сделката може да окаже въздействие върху конкуренцията.

Двете компании се занимават с промишлена преработка, изкупуване, търговия, внос, износ в страната и в чужбина на всички видове млечни продукти и сирена и свързаните с тях заготовки.

Снимка: iStock

Сделката беше разглеждана от КЗК след като двете компании обявиха намеренията си за осъществяване на тази мегасделка в сектора на хранителната промишленост още през септември.

Споразумението за сделката бе постигнато през септември между гръцките собственици на българските дружества, които притежават двата млекопреработвателни гиганта – Hellenic Dairies и Delta Food. Два месеца по-късно антимонополният орган започна проучване как това ще се отрази на пазара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии