1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$68,826.9

Компанията възложител: Интерконекторът е успешно свързан с българската газопреносна мрежа

БГ Бизнес
 

По техни думи газопроводът вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки, казва компанията възложител на строежа на интерконектора Гърция-България ICGB.

По техни думи газопроводът вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.       

По-рано тази година IGB се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (TAP). Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии