1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Колко струва чаша греяно вино на коледните базари в София и Виена?

БГ Бизнес

Нека облечем Коледа в цени

Представете си свеж зимен въздух, блясъка на хиляди свещи, димящи чаши греяно вино, смях, усмивки, печени кестени, дрънченето на стъклени играчки и едни доста… „симпатични“ цени.

Сега добавете аромата на печени картофи, пресен хляб, щрудел, захаросани ядки и пак се сетете за „симпатичните цени“.

Снимка: iStock

След това разпръснете всичко това пред великолепна историческа сграда във Виена или в градинката зад НДК.

„Дефиницията в речника“ за коледен базар е просто няколко реда от дървени сергии, които продават традиционни коледни храни и напитки, мед, конфитюри, други деликатеси, бонбони и шоколад, декорации, ръчно изработени играчки, бижута и много други изкуства и занаяти... всичко през седмиците, от края на декември (а понякога и след това).

Снимка: Ладислав Цветков
Но нека облечем всичко това в числа…

Първо надникваме зад щандовете на традиционните коледните базари във Виена. Цените на базарите пред църквата Свети Стефан в центъра и този в градинката на музеите за модерно изкуство, където обикновено се събират младите, греяното вино или Glühwein е на цени, вариращи от 4,70 до 4,90 евро, показва проверка на businessnovinite.bg.

Особеното е, че този тип вино се сипва само в порцеланови чаени чаши, брандирани със символите на базара, и наемът на една чаша струва 3 евро. „Как така наем“, ще попитате вие? Е, трябва да се подготвите, че за да получите чаша, трябва да платите 3 евро депозит, срещу който продавачите ще ви дадат чип. Ако искате да си запазите чашата за спомен – ваша е. Ако решите да я върнете, трябва да върнете и жетона и продавачите ще ви дадат обратно парите за чашата.

Снимка: Getty Images

Ябълковият пунш се намира за 4,70 евро, а ако искате да се насладите на чаша топъл шоколад с ром, ще трябва да си подготвите 5,50 евро.

Шот с водка, джин или ром струва 2,50 евро, а бирата е 4,50 евро.

Снимка: Ладислав Цветков

Сега се пренасяме в София, направо на коледния базар зад НДК, където чаша греяно вино е 5 лв.

Различните видове наденички също присъстват на нашите коледни базари като братвурст в хлебче можете да намерите за 7 лв., винервурст в хлебче е 8 лв., а типичният автрийски кезекнакер можете да откриете за 9 лв. Кюфтенцата "Октоберфест" са 7 лв., а живата бира върви на цени от 5 лв.  

250 мл. горещ шоколад с различни видеове алкохол се продава за 8 лв., а обикновеният за 6 лв. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии