1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Кирил Петков: България иска да е портал за американските инвестиции в Европа

БГ Бизнес
 

България ще работи за ограничаване на корупцията, която включва и чужди влияния

През последните 150 дни Правителството работи с обещанието за борба с корупцията, като тя включва и чужди влияния, включително и тези от Русия, каза премиерът Кирил Петков по време на откриването на бизнес закуската на Американската търговска камара в България.

„Реално едни и същи хора са готови да предадат и националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди“, допълни той.

По негови думи принципите, на които са базирани отношенията между България и Американската търговска камара са базирани върху това, че ние сме част от демократичните държави, в които правилата и законността са водещи, и следващата събирателна са интересите ни в сферата на бизнеса.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Той допълни, че газът е бил използван като оръжие и когато доставките за България са били спрени не е било заради неспазване на договора. По тази причина е било важно България да покаже, че може да има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят.

„Външната политика е толкова силна, колкото средното българско семейство може да си позволи“, каза още Петков.

Петков допълни, че другото важно нещо, което трябва да се има предвид, когато говорим за енергийната сигурност на този регион, трябва да се мисли мащабно.

„Това, че нашите газови връзки могат да захранват дори Украйна. А това че експорт от Украйна на ток е възможно да намали експорта към Румъния, което е възможно да намали нуждата от газ в Гърция. Този тип систематично мислене дава нов ход към стабилността на региона“, съобщи Петков.

Другото нещо, което ясно стана в последните месеци е, че освен общата военна стратегия на НАТО, ние трябва да мислим и за обща логистична стратегия. Коридорите „Юг“ и „Север“ са много по важни сега, отколкото някога са били. Допълни министър-председателят.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

По негови думи в бъдеще ще можем да имаме терминали в Гърция, които да се свързват с нашата газопреносна система и тази на всичките наши съседски, за да имаме път, който да се изгради и от пристанището на Александруполис да минава през България и да отива тях до Констанца.

„Колаборацията с наши приятели от САЩ също е много важна. Имаме възможността да имаме най-голямата инвестиция на батерии. На ниво системен оператор в света ще бъде нещо много голямо. Много значимо. Нови ядрени мощности също са необходими, работи се а по посока диверсификация и инвестиции“, каза той.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Страната ни трябва да се превърне в портал на американските инвестиции в Европа, заяви премиерът Кирил Петков.

Петков благодари на "приятелите" от САЩ за подкрепата, особено в енергийната сфера.

След като зависимата от руски газ България може толкова бързо да диверсифицира източниците си на цена равна или по-ниска от тази на "Газпром", значи това наистина е възможно, каза Петков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии