1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Иван Иванов: Газът няма да поскъпва до края на годината, даже може да поевтинее

БГ Бизнес
 

Газохранилището ни е пълно на 77%, обяви председателят на КЕВР

"В ЕС 90% от газохранилищата са запълнени с природен газ, в България хранилището е пълно на 77%, като до отоплителния сезон и то ще бъде пълно. Освен това процедурите за купуване на втечнен газ вървят добре и цените са изключително атрактивни. И мога да ви уверя, че ако не се случи нещо извънредно в международен план, и за ноември, и за декември, цените на газа няма да растат, дори може да намалеят. Това е особено важно за българския бизнес", обяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги". 

По думите му природният газ се оказа, ключов фактор за икономиката. "Видяхме как покачването на цената му доведе до показване на цената на електроенергията. Що се касае до България, мога да кажа, че в момента имаме светлина в тунела по повод газа", категоричен е той. 

"Цената на газа за месец октомври е намалена с 34%, което се дължи на два основни фактора- това, че на 1 октомври започна да функционира интерконекторът и понижаването цената нидерландската борса, където въпреки усилията на определени кръгове да се поддържа висока цена, това се оказа неуспешно", добави Иванов.

"От 2008 година в България 10% беше енергията от ВЕИ, която участваше в енергийното потребление. През 2019 г. това се удвоява и е 21%. До 2030 г. енергията от ВЕИ в общата трябва да стигне 27%. Високите цени на енергията през последната година показва, че реализирането на такива проекти е изключително важно", смята председателят на КЕВР. 

По думите му за електроенергийната система са предвидени по Механизма за възстановяване и устойчивост инвестиции в размер на 611 милиона лева. 

"На национално ниво е необходимо изцяло функциониращи междусистемни връзки. Пред България стои като задача междусистемната връзка от "Марица Изток" до Неа Санта в Гърция. От наша страна частта е построена, но не съм сигурен, че от гръцка страна е направено необходимото, но срокът за въвеждане на връзката е края на тази година. Тази връзка ще позволи на райони с различно натоварване да могат да обменят енергия с оглед да не се стигне до претоварване на определена част от системата в определан държава по отношение на съседни държави", каза още Иванов. 

Автор: Десислава Боцева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии