1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Интерконекторът с Гърция вече транспортира природен газ за Молдова

БГ Бизнес

Транспортирането на първите количества газ за Молдова по газопровода IGB стартира успешно от днес

Интерконекторът осигурява преноса на количества природен газ за Молдова. Транспортирането на първите количества стартира от днес.

Интерконекторът свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови източници. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна.

От 1-ви октомври 2022 г. количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, осигуряват близо 1/3 от зимното потребление на България, съобщава компанията възложител на проекта ICGB. За момента, резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период. 

Свободният капацитет по IGB се предлага от независимия преносен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии