1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Bulsatcom има нов собственик

БГ Бизнес
 

Сделката за придобиването на компанията се проточи повече от година

Спас Русев е новият собственик на най-големия доставчик на телевизия в България Bulsatcom, съобщи „Капитал“.

Сделката беше дългоочаквана за новия собственик, тъй като се проточи повече от година след като основателят и акционер на компанията Пламен Генчев я оспори в опит да си върне контрола над компанията. До този момент той беше миноритарен акционер с около 20%.

Снимка: Lap.bg

Оспорването на Гечев е осовано на довода, че кредиторите са пренебрегнали неговата опция да е предпочитан купувач и се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поиска обявяване на несъстоятелност в София. Този ход отлага, но не блокира продажбата на компанията.  

От доста време Bulsatcom изпитва трудности с изплащането на дълговете, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово оздравяване.

Снимка: БГНЕС

Инвеститори в британското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния собственик на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд - Integral.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е основател на "Телелинк", беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК. Той излезе от надзорния съвет на Vivacom на 26 август тази година.

Снимка: iStock

За 2021 г. приходите на Bulsatcom достигнаха 161 млн. лв. при загуба от 22 млн. лв. и към 1250 заети през това лято.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии