1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Ще можем да се осигуряваме и за европейска пенсия

БГ Бизнес

Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество одобри законодателните промени

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт. Вносител на предложението, обсъждано на днешното заседание на съвещателния орган, е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

Какво представлява "европейската пенсия"?

Паневропейският пенсионен продукт, придобил популярност под названието "европейска пенсия", ще даде възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии.

Промените ще позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене. 

Това е нов вид осигуряване на принципа на доброволното пенсионно осигуряване и има сходство с инвестиционните схеми. 

Задължени ли сме да вземем участие в тези фондове? 

Европейските пенсии ще са изцяло на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство, предвижда още законопроектът.

Това е нов вид осигуряване на принципа на доброволното пенсионно осигуряване и има сходство с инвестиционните схеми. 

Пенсионните продукти ще се различават един от друг, а хората ще имат възможност сами да участват в управлението на инвестициите, избирайки доходоносни, но рискови или или по-малко рискови, но по-безопасни варианти на управление на средствата си. 

Всеки осигурен ще може да има само една сметка за европейска пенсия. 

Осигурителните партиди за европейска пенсия ще са лични и могат да се прехвърлят както между различни дружества в България, така и към фондове в друга държава от ЕС.

Социалните партньори в НСТС заявиха принципна подкрепа за предлаганите промени. От КТ „Подкрепа“ се усъмниха в тяхната ефективност. Според синдиката този механизъм няма да сработи в държава, в която хората имат твърде ограничени възможност да спестяват допълнително средства. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии