1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

20 500 лв. за година в частна детска градина в София

БГ Бизнес

Колко струват частните ясли и градини в столицата?

Родителите, които за пръв път ще кандидатстват за ясла или детска градина вече се подготвят за първия сблъсък със системата. Добрата новина е, че опашките от чакащи родители, за да подадат документи за кандидатстване останаха в историята и от няколко години кандидатстването става онлайн. Лошата е, че местата в общинските градини и ясли не са достатъчно. 

  • Кога ще разбера дали са приели детето ми в общинска ясла или градина?
  • Какви са таксите в частните ясли и градини в София?
  • Има ли отстъпки от таксите в частните ясли и градини, ако детето боледува

Ето отговорите на някои от ключовите въпроси по темата. 

Снимка: iStock
Колко места има в общинските детски градини в София?

Тази година системата за кандидатстване в детските градини и ясли се отключва на 27 март. Тогава ще стане ясно и колко са местата за учебната 2023/2024г. Родителите подреждат кандидатурите си до 11 май включително. А на следващия ден, на 12 май, ще станат  ясни и резултатите от класирането. Миналата година за почти всяко второ дете нямаше място в общинските ясли и градини. Така за много семейства,  вариантът остава частна детска ясла или градина. 

Колко струват частните градини в София?

Справка на businessnovinite.bg показва, че таксите варират от 750 лв. до 1 700лв. на месец, в зависимост от това дали заведението е чуждоезиково или не. Така например, в ценоразписа на една от частните детски градини е записана такса от 8450 евроза втора яслена група до 9000 евро за трета градинска група. Това е сумата, ако се плати накуп за месеците от септември до юни и допълнително 1490 евро за месеците юли и август.

Сумата може да се плати и на вноски, но излиза по-скъпо. Така за една година в чуждоезикова частна ясла или градина родителите трябва да подготвят около 20 500 лв. Това не включва еднократна такса за записване от 150 евро и допълнитено за ресурси от 150 до 300 евро. 

Обявените цени са без включени допълнителни дейности, за които се плаща допълнително. Повечето градини изискват и една такса предварително като депозит.

Най-често таксите за частните ясли и градини в София са около 750 – 900лв. на месец, като в тях са включени задължителните хранения за деня и обучението според изискванията на МОН.

Допълнително се плащат часове по английски, спорт, йога или танци. Те струват допълнително 20 – 35лв. на месец за всяко поотделно. Допълнително се плаща и за транспорт, ако заведението предлага такъв. Компенсацията за неприето в общинска детска градина дете е в размер на 372 лв. на месец, ако родителят представи необходимите документи.

Отстъпки от таксите

Повечето частни ясли и градини правят отстъпки за второ дете в същото заведение, както и при предплата на поне 3 месечни такси. Масово обаче не са описани отстъпки от таксите, ако детето отсъства заради боледуване, както се често се случва в първите години от тръгването на ясла или градина.  Обявените тарифи са за настоящата учебна година и не е изключено от септември цените в част от тях да бъдат актуализирани.

Снимка: pexels.com
Списък на чакащите и в частните детски градини

Освен, че за много домакинства, таксите в частна ясла или градина са непосилни, оказва се там също има недостиг на места. В повечето частни градини и ясли групите са до 10 деца. Така за много от тях има списъци с чакащи кандидати.

Родителите се записват в списък за изчакване и ако се освободи място могат да запишат детето си. В ценоразписите на някои от градините фигурира такса за запазване на място, която стига до 400 лв. на месец до датата на постъпване на детето.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии