1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

"Катимерини": България и още 14 държави от ЕС искат таван на цената на природния газ

БГ Бизнес

Гърция пое инициативата да състави писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон

Гърция и България са сред 15-те държави, които са отправили молба до Европейската комисия да изготви предложение за таван за целия ЕС на цените на едро на природния газ преди извънредната среща на министрите на енергетиката, съобщава "Катимерини". 

Гърция, заедно с Белгия, Италия и Полша, пое инициативата да състави писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите искат предложението за ограничаване да бъде последвано от законодателно предложение възможно най-скоро.

В писмото се казва, че енергийната криза, започнала миналата есен, се е влошила и причинява непоносим инфлационен натиск, който е засегнал тежко домакинствата и бизнеса.

„Ние признаваме усилията, положени от Комисията, и мерките, които предложи за справяне с кризата. Но все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на природния газ на едро“, се казва в писмото, до което са се запознали гръцката държавна Атина и Македонската информационна агенция.

В писмото се добавя, че все по-голям брой държави-членки на ЕС изискват таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка държава-членка да облекчи натиска и да управлява инфлационните очаквания; таванът също така ще осигури рамка за справяне с вероятни прекъсвания на доставките и ще ограничи неочакваните печалби, се казва в него.

Освен това 15-те министри предлагат таванът да се прилага при всички транзакции на едро с природен газ и да не се ограничава до внос от определени юрисдикции. Това може да стане по начин, който едновременно ще гарантира сигурността на доставките и ще постигне общата цел за намаляване на търсенето, казват те.

Предложението за ограничаване на цените също има своите противници, като няколко други членки на ЕС, по-специално Дания, Германия и Холандия, се противопоставят на това на основание, че ще подкопае сигурността на доставките.

Досега Комисията ограничава предложенията си до данък върху печалбите на доставчиците на газ и икономиите на потребление.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии