1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,414.8

Скок за българския бюджетен дефицит с 80%

БГ Бизнес

Страната трябва да поддържа показателя нисък, за да избегне натиск върху националната валута, вързана към еврото

Бюджетният дефицит на България към януари тази година расте с 80%, сравнено с година по-рано, посочва агенция Ройтерс в анализ на финансовата ситуация в България на фона на политическа криза.

За отчетния период дефицитът възлиза на 536.5 млн. лева - при 298 млн. към януари 2012 г. Правителството на Бойко Борисов, подало оставка на 20 февруари заради протестите срещу високите цени на тока и ниския жизнен стандарт, планираше дефицит от 1.3% за 2013 г., при 0.5% през 2012 г., уточнява агенцията.

Обяснението за ръста на финансовия министър от кабинета в оставка Симеон Дянков беше свързано с големи плащания по външния дълг на страната, вноски към ЕС и ниската данъчна основа.

"Скокът в бюджетния дефицит беше очакван, това е контролиран процес. Не виждам фискални злоупотреби в светлината на предстоящите избори", коментира финансовия анализатор Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч".

Опозиционната Социалистическа партия изяви своето притеснение за фискалната политика на десния кабинет в оставка и го обвини в загърбване на малкия бизнес и разходи, способствали за повишаването на бюджетния дефицит, допълва Ройтерс и уточнява причините за нуждите този показател да се поддържа нисък.

България се нуждае от нисък дефицит, за да избегне натиск върху националната валута, вързана към еврото. Страната е във валутен борд, което значително стеснява оперативните възможности на централната банка. БНБ води деликатна фискална политика, целяща поддържане на макроикономическа стабилност, се казва в анализа на агенцията.

Фискалният резерв, какъвто България е длъжна да поддържа в режима на валутен борд, е на стойност 4.1 млрд. лева, срещу 6.1 млрд. през декември 2012 г.  Причина за това са плащанията по държавните облигации, емитирани по вътрешния дълг, на стойност 1.5 млрд. лева.
 

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии