1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

Омбудсманът до МОН: Въвеждането на такси за полагане на повишителна матура е незаконно

БГ Бизнес

Това се предвижда от Наредба за оценяване, качена за обществено обсъждане

Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на образованието и науката (МОН) да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.

Идеята е залегнала в Наредба №11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане. В проекта на наредбата е предвидено, че размерът на парите, които ще трябва да заделят зрелостниците, ще е съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. Каква ще е стойността обаче е неясно

 Проф. Ковачева е категорична, че подзаконовият нормативен акт е в разрез със Закона за държавните такси от държавни такси, съгласно който всички документи за получаване на основно и средно образование, издавани от учебните заведения и от МОН са освободени от такси.

На 6 март т.г. народните представители гласуваха предложението, инициирано от омбудсмана, зрелостниците и лицата, притежаващи диплома за средно образование, за целите на кандидатстването си във ВУЗ, да получат право еднократно в рамките на една учебна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит (ДЗИ), да се явят за повишаване на оценката на насрочен следващ такъв изпит, за което ще се издава удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка. 

Поводът за тази промяна, отправена от Диана Ковачева още в 48-ото Народно събрание, бяха постъпващите в институцията на обществения защитник все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителните зрелостни изпити за повишаване на оценка. В тях родителите настояваха децата им да имат право да повишат оценката си от матурата, защото досега тя оставаше „до живот“, без никаква възможност да я коригират.  

Промените в Закона за предучилищно и училищно образование и в Закона за висшето образование имат за цел да подобрят резултатите на зрелостниците и да разширят достъпа им до системата за висшето образование, а определянето на такса за допускане до тази матура на практика е бариера пред предоставената от закона възможност, която следва да отпадне.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии